ΤΙPS ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΛΕΓΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

11898849_428788393973187_6286027601955717761_n

Ωραία! Μπήκες στη διαδικασία να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερα λαχανικά και φρούτα… Τι πρέπει να όμως να προσέχουμε για να παίρνουμε το 100% σε θρεπτικές ουσίες και γεύση !?

 1. Δοκιμάζουμε πριν αγοράσουμε, φροντίζουμε όταν πηγαίνουμε στην λαϊκή (βιολογική ή συμβατική) να έχουμε ένα μπουκαλάκι με νερό για να πλένουμε τα φρούτα και να τα δοκιμάζουμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος επιλογής.
 2. Τα μυρίζουμε, όταν περνάμε από έναν πάγκο με πχ με ροδάκινα που μοσχοβολάν, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι καλά (δεν είναι πάντα σίγουρο).
 3. Η φύση έδωσε τελειότητα στην γεύση όχι στην εμφάνιση, αποφεύγετε τα πολύ γυαλιστερά, μεγάλα και αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά στις περισσότερες περιπτώσεις ή ομορφιά είναι μόνο στην εμφάνιση.
 4. Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφεύγουμε τα συσκευασμένα, ακόμα και τα βιολογικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά συσκευασμένα αλλά αυτό θα το μάθουμε αφού πρώτα τα έχουμε πληρώσει…
 5. Όσα δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε ή δεν έχουν έντονη μυρωδιά π.χ. πατάτες, καλύτερα να παίρνουμε πολύ μικρές ποσότητες και αφού τα δοκιμάσουμε και μας αρέσουν παίρνουμε μία μεγαλύτερη ποσότητα.

Θα προσπαθήσω τώρα να σας δώσω κάποια tips για το πως ξεχωρίζουμε αν είναι καλά κάποια συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά.

 • Ντομάτες, Εκτός από ότι πρέπει να τις τρώμε στην εποχή τους όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά άλλωστε, βασικό στην ντομάτα είναι να έχει σπόρια, πχ όταν κόβουμε την ντομάτα και δεν βλέπουμε να έχει σπόρια δεν υπάρχει λόγος να την φάμε…Κίτρινα σπόρια όχι άρρωστα πράσινα. Επίσης όταν βλέπουμε μία ώριμη ντομάτα αλλά σε κάποια σημεία είναι ακόμα πράσινη καλύτερα να την αποφεύγουμε στις περισσότερες περιπτώσεις έχει “φάει” πολλά χημικά για να ωριμάσει πιο γρήγορα (δεν εννοώ άγουρες ντομάτες που αρχίζουν να κοκκινίζουν).
 • Αγγούρια, Το αγγούρι είναι εύκολο να το καταλάβεις γιατί αν είναι καλό έχει πολλή έντονη μυρωδιά όταν το κόβεις, φυσικά και αυτό πρέπει να έχει σπόρια αλλιώς σημαίνει ότι μεγάλωσε πολύ γρήγορα και δεν πρόλαβε να βγάλει.
 • Μαρούλια, Το καλό μαρούλι πρέπει να είναι κατσαρό και να έχει πολύ έντονο πράσινο χρώμα.
 • Πατάτες, τις πατάτες είναι δύσκολο να τις καταλάβεις πριν τις μαγειρέψεις, εγώ προσωπικά τις καταλαβαίνω στο τηγάνισμα, η καλή πατάτα καραμελώνει όταν τηγανίζεται.
 • Καρπούζι, το καρπούζι πρέπει να είναι πολύ ώριμο για να είναι καλό, το ώριμο καρπούζι το καταλαβαίνουμε από τον κούφιο ήχο που κάνει όταν το χτυπάμε με το δάχτυλο μας, φυσικά το ότι είναι ώριμο δεν σημαίνει ότι είναι και καλό… Δεν αγοράζουμε ποτέ καρπούζι αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα!
 • Πεπόνι,το καλό πεπόνι μυρίζει από μέτρα μακρυά, το ώριμο πεπόνι το καταλαβαίνουμε πιέζοντας το στο κάτω μέρος, αν είναι σκληρό είναι άγουρο, πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι πάρα πολύ γιατί και το πολύ ώριμο χάνει την γεύση του.
 • Κεράσια, τα κεράσια πρέπει να είναι τραγανά δλδ σκληρά στην αφή, προτιμάμε αυτά που έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Όταν αγοράζω κεράσια τα διαλέγω ένα ένα, μου παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα ευχαριστηθώ όλα!
 • ΡοδάκιναΝεκταρίνια, Τις περισσότερες φορές το έντονο άρωμα τους είναι εγγύηση ότι είναι καλά, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ άγουρα ούτε πολύ ώριμα.
 • Βερίκοκα, όσο πιο ώριμα τόσο καλύτερα, ακόμα και ένα μέτριο βερίκοκο όταν ωριμάσει έχει γεύση.
 • Βανίλιες, ισχύει ότι και στα βερίκοκα, πρέπει να τρώγονται  πολύ ώριμες, σχεδόν να λιώνουν όταν τις ακουμπάς.
 • Μπανάνες, Προτιμάτε να αγοράζεται πράσινες μπανάνες και να τις αφήνεται να ωριμάζουν μόνες τους, Οι κρητικές μπανάνες είναι πολύ καλύτερες από τις εισαγόμενες, είναι δύσκολο να τις βρείτε στην Αθήνα όσοι όμως επισκεφτείτε την Κρήτη φέτος το καλοκαίρι μην χάσετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε (όσο πιο μικρές τόσο καλύτερες)
 • Μάνγκο, τα μάνγκο πρέπει να τρώγονται ώριμα, πιέστε τα με το δάχτυλο για να το καταλάβετε. Τα κίτρινα μάνγκο είναι 10 φορές πιο νόστιμα από τα κόκκινα, θα τα βρείτε σε έθνικ παντοπωλεία.

Φύγαμε λοιπόν για το μανάβικο !!

πηγή : greenchef.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s