ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ HOT DOG ?

National-Hot-Dog-Day-Wallpapers-Hot-Dog-Day-HD-Art-Wallpapers-03

Όλοι έχουμε φάει ένα Hot Dog, άλλοι έστω μια φορά κι άλλοι έχουμε γίνει φανατικοί του «ζεστού σκύλου», όπως είναι κι η μετάφρασή του στα ελληνικά. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία του και τί τρώμε;

Τι έιναι λοιπόν το Hot dog; Είναι ένα είδος ζεστού σάντουιτς που αποτελείται συγκεκριμένα από μακρόστενο αφράτο ψωμί με λουκάνικο. Εκείνο όμως που το νοστιμίζει είναι η γενναία δόση κυρίως μουστάρδας και κέτσαπ, καθώς κι η προσθήκη κρεμμυδιών ή λάχανου ή μιας σαλάτας μαριναρισμένων λαχανικών. Η γεύση του είναι αξεπέραστη και γι’ αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόπος προέλευσής του, το hot dog έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις, αφήνοντας πίσω το χάμπουργκερ, αφού εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται πάνω από 20 δισεκατομμύρια.

Πότε και πού γεννήθηκε το Hot dog; O μύθος λέει ότι στη Νέα Υόρκη, ένας καταστηματάρχης συνήθιζε να σερβίρει στους πελάτες του ζεστά λουκάνικα δίνοντάς τους μαζί κι ένα ζευγάρι γάντια για να μην καίγονται. Ασύμφορο όπως ήταν για τον ίδιο, μια μέρα ζήτησε από έναν φούρναση να του φτιάξει μακρόστενα ψωμάκια για να σερβίρει μέσα σ’ αυτά τα λουκάνικα. Βέβαια, μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως το πρώτο Hot dog δημιουργήθηκε στη Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας αγοράς, ο έμπορος Anton Feuchtwanger πουλούσε λουκάνικα μέσα σε ψωμί για να διευκολύνει τους επισκέπτες που ήθελαν να φάνε και παράλληλα να συνεχίσουν αμέριμνοι την επίσκεψή τους στην έκθεση. Εικασίες ή αλήθεια το σίγουρο είναι πως από το 1871 στη Νέα Υόρκη ένας χασάπης, ο Charles Feltman στο κιόσκι που διατηρούσε στο Coney Island σέρβιρε hot dogs.

Και γιατί μια τέτοια ονομασία η οποία ομολογουμένως δεν παραπέμπει σε λιχουδιά; Κι όμως μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, η Τέκελ (Teckel), την οποία έφεραν μαζί τους Γερμανοί μετανάστες και παραπέμπει σε λουκάνικο ευθύνεται, ίσως γιατί έτσι ήθελαν ν’ αφήσουν να εννοηθεί ότι το λουκάνικο ήταν από κρέας αμφιβόλου ποιότητας.

Τι κι αν η προέλευση μπορεί να ήταν ύποπτη, η γεύση ήταν τόσο πλούσια κι εθιστική που το Hot dog δεν έγινε απλά μια συνήθεια, αλλά ξεπέρασε τα σύνορα κι έκανε το γύρο του κόσμου. Οι παραλλαγές πολλές˙ Αντί για το κλασικό λουκάνικο, βρίσκουμε λουκάνικο από κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή από από τοφού, για τους χορτοφάγους. Ενώ πλέον προσθέτουν και τυρί, ντομάτες ή, όπως στην Χιλή, πουρέ από αβοκάντο.

πηγή : http://www.mamapeinao.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s