Σχολικός Επαγγελματικός Αποπροσανατολισμός…

IMG_5328

 

….Στα 35 μου, μου είναι πλέον ξεκάθαρο τι αγαπώ να κάνω…γουστάρω το ΦΑΓΗΤΟ….μ’αρέσει να το μαγειρεύω, να διαβάζω και να γράφω γι’ αυτό, να το φωτογραφίζω και φυσικά να το απολαμβάνω στο πιο γκουρμέ εστιατόριο μέχρι την πιο σκοτεινή καντίνα!
…Τι έγινε εκεί πίσω στα εβηφικά μου χρόνια κι εγώ δε σπούδασα-έμαθα αυτό που με τραβούσε?…τι πήγε λάθος και τρέχω ενώ ¨γκριζάρω” να το σώσω?
…Θυμάμαι ακόμα το μάθημα του ΣΕΠ (σχολικός-επαγγελματικός-προσανατολισμός). Για μένα ήταν μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση και ύπνο ή στην καλύτερη η ώρα για να φλερτάρω και να ανταλλάξω ραβασάκια με κάποια συμμαθήτρια (νάναι καλά τα κορίτσια…). Στις πιο “φλώρικες” περιόδους μου τελειοποιούσα τις ασκήσεις μαθηματικών ή φυσικής. Υπήρχαν και οι άλλοι, οι πιο πονηροί που τάχα παρακολουθούσαν και έπαιρναν βαθμούς για να πατσίσουν τα 9άρια στα άλλα μαθήματα. Πάντα το μάθημα το παρέδιδε κάποιος καθηγητής άσχετος με το αντικείμενο και ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος να ασχολήθει με το τι σ’ αρέσει ή έχεις έφεση…να σε “Προσανατολίσει” βρε παιδάκι μου. Επειδή ήμουν “δύσκολο παιδί” στο σχολείο και λέω μήπως ήταν δικό μου το πρόβλημα ρώτησα κόσμο, και οι απόψεις μας ταυτίστηκαν για το θέμα..Ρώτησα και μια σημερινή 19χρονη και έμαθα πως στο δικό της σχολείο η καθηγήτρια μουσικής, που παρέδιδε τον ΣΕΠ, συμπλήρωνε τα κενά απ’ το δικό της μάθημα (έξυπνο!)…
…Τα καμμένα φαγητά στο σπίτι, οι πασαλειμένοι πάγκοι με σάλτσες και τα ψίχουλα παντού δεν ήταν τροφή για προβληματισμό στην οικογένεια μου για πιθανή σταδιοδρομία του “παιδιού” αλλά αφορμή για εναέριες παντόφλες και μέτρα ασφαλείας (ακόμη κρύβει η κυρα Γλύκα λιχουδιές μέσα στο σπίτι για να μην τις ανακαλύψω!)….για το περιβάλλον άστο! Αν γλύτωνες απ΄το τρίπτυχο της σημερινής καταστροφής(ανεργίας εννοώ) γιατρός-δικηγόρος-μηχανικός στη καλύτερη μπορούσες να ασχοληθείς με το Marketing….
…Όταν πέρασα τεχνολόγος γεωπόνος τυχαία (τελευταίος απ΄ολόκληρη Ελλάδα παρακαλώ!) ξεκίνησα και αποφοίτησα γιατί όπως είπε η μάνα μου ήταν σημάδι της Παναγιάς….είμαι σίγουρος πως η Θεοτόκος θα προτιμούσε να απολαύσει αυτά που μαγειρεύω σήμερα και πως θα γέλουσε όταν με έβλεπε πάνω στο τρακτέρ να χαροπαλεύω να συνδέσω το άροτρο!
…Πάντα τριγύριζα γύρω απ’ το Φαγητό…στο σχολείο στο κυλικείο, στο γήπεδο στις καντίνες, στις εκδρομές να δοκιμάσω τα τοπικά εδέσματα και τις γυναίκες (δεν είναι και πολλές) με χιουμορ και μάσα τις έριχνα κι όχι με τους κοιλιακούς μου! Κι όμως κανείς εκεί πίσω δεν το τσίμπησε να μου πει… ρε αγόρι μου παράτα τα και γίνε μάγειρας (chef σήμερα)…ούτε εγώ το κυνήγησα και ξέρεις γιατί? από φόβο, φόβο τι θα πουν, τι θα γίνει κτλ…
…Αυτή η κρίση σήμερα λοιπόν σε κάνει άφοβο, πόσο πιο σ$%#@τα μπορεί να πάνε τα πράγματα λες? και αρχίζεις και κάνεις τα δικά σου….βλέπω ανθρώπους με master και διδακτορικά να τα παρατάνε και να ράβουν ρούχα, άλλους να γίνονoνται αγρότες ,άλλοι να μας μαγειρεύουν, να “βαράν” ταττού σε πείσμα της γενιάς που φεύγει και γουστάρω! Γιατί ξέρεις κάτι, παντού υπάρχει χάσμα γενεών αλλά στην Ελλάδα το λες και γκραν κάνυον…
…Αυτό το κλισέ “να κάνεις το χόμπυ σου δουλειά” δεν είναι καθόλου κλισέ. Έτσι θα μείνει χώρος για τους πραγματικούς γιατρούς και δικηγόρους. Θα μου πεις ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις τη στροφή στη καριέρα σου αλλά γιατί να μη το πιάσεις από μικρός που βράζει το αίμα…!!!
…Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει εγχειρίδιο καλού γονιού ή εκπαιδευτικού, θα έχανε και τη μαγεία του το πράγμα έτσι, άλλα μπορούμε να βελτιωθούμε…να ακούμε πιο πολύ τα παιδιά μας, να τα παρατηρούμε, να περνάμε χρόνο μαζί τους. Οι δάσκαλοι και ξέρω πολλούς τέτοιους σήμερα να ενθαρρύνουν τις “κλίσεις” των μαθητών και να την ψάχνουν μαζί τους….δεν είναι ένα 8ωρο το σχολείο!!! Τέλος όλοι εμείς να ανοίξουμε επιτέλους το μυαλό μας ….δεν υπάρχουν αλήτικα, παρακατιανά ή λαικά επαγγέλματα παρά μόνο στενόμυαλοι άνθρωποι!

…Κι όπως λέει κι ο Πατέρας μου να είμαστε μια Γροθιά!

σεφ

Κείμενο, Φωτογραφίες (Καβουρότρυπες,Χαλκιδική) : Μπάμπης Ν. Κορτσάρης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s