Φρέσκια Τσιπούρα με Δεντρολίβανο στο Φούρνο

Συχνά αποφεύγουμε να φτιάξουμε ψάρια στο σπίτι ενώ είναι απ΄τις πιο εύκολες και υγιεινές λύσεις για το καθημερινό μας τραπέζι! Άσε που μπορείς να απολαύσεις ορεκτικά και επιδόρπια με λιγότερες τύψεις…

Processed with VSCOcam with f2 preset

ΥΛΙΚΑ

Φρέσκιες Τσιπούρες καθαρισμένες ( 1 μεγάλη κατ’ άτομο )
Λεμόνια (περίπου 3 κατ΄άτομο)
Δεντρολίβανο, Ρίγανη, Αλάτι και Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Τα ψάρια δεν είναι δύσκολο να μαγειρευτούν, αλλά θέλουν αγάπη και προσοχή στο μαρινάρισμα και στο ψήσιμο. Εκεί είναι όλη η τέχνη…

Δε χρησιμοποιώ λαδόκολα αλλά ψήνω κατευθείαν σε ταψί.
Πλένουμε καλά τα ψάρια και αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Στύβουμε τα λεμόνια και ανάλογα με την ποσότητα συμπληρώνουμε λάδι μέσα στο χυμό του λεμονιού. Το λάδι πρεπεί να είναι το μίσο απ΄την ποσότητα του λεμονιού. Ρίχνουμε φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Λαδώνουμε το ταψί και κόβουμε λεμόνια σε ροδέλες (περίπου μισό εκατοστό πάχος). Απλώνουμε τις ροδέλες στο ταψί έτσι ώστε οι τσιπούρες να έρθουν και να ξαπλώσουν αναπαυτικά πάνω τους. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες ροδέλες στις τομές των ψαριών και από πάνω τους.

Περιχύνουμε αργά το μείγμα του λεμονιού έτσι ώστε να βραχούν παντού τα ψάρια (ανοίγουμε και βρέχουμε και τις τομές). Ρίχνουμε ρίγανη μόνο εσωτερικά γιατί απ’ έξω πικρίζει (στα δικά μου τη ρίχνω παντού!). Σπάμε φύλλα δεντρολίβανου στο ζουμάκι που θα έχει συσωρευτεί μέσα στο ταψί και τοποθετούμε και ολόκληρα κλαδάκια πάνω στα ψάρια. Είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο!!!

ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις πλάκες (όχι στον αέρα γιατί τα στεγνώνει) στους 180 για περίπου 30 λεπτά. Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε τα ψάρια. Εχώ παρατηρήσει πως μόλις οι ροδέλες απ΄τα λεμόνια αρχίζουν να “αρπάζουν” από πάνω τα ψάρια είναι έτοιμα και ζουμερά!

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Με τόση αγάπη και με το ψήσιμο το ζουμάκι λαδιού,λεμονιού,δεντρολίβανου και ρίγανης είναι ότι χρειάζεστε για το σερβίρισμα όποτε extra λαδολέμονο δε θα χρειαστεί. Χρησιμοποιούμε τις ροδέλες λεμονιού για τη διακόσμηση του πιάτου.

Τη συνταγή την αφιερώνω στη Γιούλη,τον Παναγιώτη και την Αναστασία και εκείνα τα όμορφα Κυρικάτικα πρωινά που μαγειρεύαμε παρέα.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Συνταγή, Κείμενο, Φωτογραφίες: Μπάμπης Ν. Κορτσάρης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s